11

Jonas Mekas. Būti atviram ir viešieji intelektualai

Atsidūrę lemtingų išbandymų, praradimų ir laiko spąstuose, pajutę savąjį žemiškumą, ieškome prasmingų atminties ir dabarties reinkarnacijų, kurios suteiktų kasdienybei tikėjimą idėjų, savasties ir grožio galia. „Kaip išlikti pačiu savimi“, pasak Jono Meko, kaip išsaugoti jaunatvišką polėkį, aistrą ir džiaugsmą, kaip gyventi ir švęsti gyvenimą, kad mums nepavaldus laikas priklausytų mums ir kad pasirinkdami nebijotume prarasti, ir akistatoje su realybe būtume laimingi.

Leidinio įžanginė dalis ir dedikuojama žymiausiam XX amžiaus lietuvių menininkui, Amerikos avangardinio kino krikštatėviui Jonui Mekui. Spausdinamas kino legendos Jono Meko ir režisieriaus Jimo Jarmuscho pokalbio, paskelbto AnOther Magazine S/S17 vertimas, amerikiečių kultūros ir medijų tyrėjos Genevieve Yue publikacija apie Joną Meką ir jo kūrybą iki skaitmeninio posūkio, papildyta naujausia bibliografine medžiaga, ir Kardifo universiteto Žurnalistikos, medijų ir kultūros mokyklos (JOMEC), Jungtinė Karalystė, doktorantės Evelinos Kazakevičiūtės tekstas „Liūdnas ir gražus pasaulis Jimo Jarmuscho filmuose: kalbos problemos ir poezija kaip (ne)pereinamas tiltas į kitybę, parašytas disertacijos pagrindu ir siekiantis atskleisti kinematografinės poezijos savitumą.

Pagrindinė numerio dalis skiriama Lietuvos kultūros tyrimų institute 2017 metais spalio 10 dieną vykusios konferencijos „Viešieji intelektualai, „pilkoji“ inteligentija ir (iš)gyvenimo strategijos“ pranešimais remiantis parengtoms publikacijoms – dailėtyrininkės doc. dr. Ievos Pleikienės, kultūrogų doc. dr. Ritos Repšienės, dr. Vytauto Rubavičiaus. Aktualiomis temomis leidinį papildę – kultūros sociologės dr. Aidos Savickos ir menotyrininkės dr. Skaidros Trilupaitytės – tekstai gilinasi į skaitmeninio pasaulio čiabuvių ir emigrantų, taip pat meninio aktyvizmo įmuziejinimo problemas. „I š kultūros istorijos“ skyriuje spausdinama muzikos istorikės dr. Vidos Bakutytės studija „Baronas ir baronienė Ernstas ir Jekaterina von der OstenSacken – kultūrinio gyvenimo Vilniuje dalyviai (XIX a. antroji pusė)“, atskleidžianti įdomias personalijas sudėtingais laikais.

Autoriai: Genevieve Yue, Evelina Kazakevičiūtė, Rita Repšienė, Skaidra Trilupaitytė, Aida Savicka, Ieva Pleikienė, Vytautas Rubavičius, Vida Bakutytė

Žurnale esantys tekstai: